NÅR KROPPEN TALER - ØJET

Du sidder på café med en af dine venner og mens i sludrer, berører vedkommende sig omkring øjet. En gestus, du måske registrerer, men yderligere ikke bider mærke i. Snart har i også skiftet emne og det lille kropssignal er svundet hen med sit budskab.

Når du nu tænker dig om,

kan du nok komme på flere varianter af berøring af området omkring øjet. Jeg kommer her med tre eksempler, som er ret gængse og som du sikkert også genkender fra dig selv og andre. Det kan være 

1) kløen i øjenkrogen ved næsenryggen eller kanten af øjenlågene, det kan også være 

2) man gnider sig i øjet eller 

3) aer sig blidt under øjet (ingen tårer)

Jeg møder disse reaktioner både i terapien og i hverdags socialesituationer og de kunne eksempelvis udfolde sig på fyldende måder:

1) Jeg sidder og snakker med en veninde og hun piller sig i venstre øjenkrog med fingeren, mens vi taler om hendes ældste datter, der bliver mobbet af nogle klassekammerater på skolen. Emnet er ømt for veninden, det rammer hende ‘lige i øjet’ vedrørende datterens situation. Datterens situation rammer også hendes identitet som mor. Vi har i hendes optik ramt det centrale og mest intime vedrørende emnet.

2) En bekendt og du taler om, hvordan han er i en udfordrende periode på arbejdet med mange opgaver, der hober sig op, som venter på en afrunding. På hjemmefronten er der et sygt barn og en ægtefælle, der fraværende på grund af familieanliggender. Din bekendt sukker og konkluderer, at det er krævende at være i, mens han gnider sig i enten det ene eller begge øjne.

Reaktionen har to retninger. Udadtil kan den betyde, at situationen er svært at overskue og se sig selv ud over; indadtil har den et strejf af et barnligt sind og udtrykker ulykkelighed, usikkerhed og selv trøst. Så reaktionen skal forståes ud fra et barns synspunkt på verden.

3) Din veninde fortæller dig om et brud med en anden veninde. De røg i et skænderi, som sluttede med at den ene gik og smækkede med døren, men inden hun gik, råbte hun, at venskabet var ovre. Din veninde er godt vred, mens hun fortæller dig detaljerne. Hun føler sig både såret og skuffet og understreger, sin egen venindes ord: det venskab er ovre.

Midt i hendes levende gestikulation strejfer hun blidt sin kind under det ene øje, mens hun fortsætter sit vredesudbrud. Hun bliver følelsesmæssigt berørt, over tabet af sin veninde. En sorg og ked af det hed, hun har svært ved at udtrykke eller stå ved i situationen.

 

Links til relaterede artikler

Bidrag med et like på min Facebookside, så du er med på føljetonen, når jeg beskriver endnu et alment kropssignal, som du sikkert har set før, men ikke har tænkt over.

er du parat til at favne et mere klart og frit liv ?

Book din gratis
30 min forsamtale
her
  Under forsamtalen får du en kort introduktion til, hvordan jeg arbejder, hvordan jeg kan hjælpe dig i mål samt lægge en plan for dit forløb hos mig.

  er du parat til at favne et mere klart og frit liv ?

  Book din gratis
  30 min forsamtale
  her
   Under forsamtalen får du en kort introduktion til, hvordan jeg arbejder, hvordan jeg kan hjælpe dig i mål samt lægge en plan for dit forløb hos mig.